איך לגרום ל־ChatGPT להמליץ דווקא עליכם? (חלק 1 מתוך סדרה שכל בעל עסק חייב לקרוא)
עו"ד אמציה שינפלד,
עד לפני שנה, מקסימום שנה וחצי, הדבר החשוב כמעט מכל לאתר האינטרנט היה הקידום בגוגל. גם מי שלא מהתחום נתקל כנראה במושג SEO או "קידום אורגני". המטרה: שהאתר יופיע במקום גבוה בתוצאות החיפוש. האמת שזה אף פעם לא היה קל מידי, ושיטות ודרכי הדירוג השתנו מפעם לפעם על ידי גוגל, אך העקרונות נותרו די דומים, ותעשיה עניפה התפתחה מסביב.
אבל מאז שהChatGPT הגיח ואיתו המתחרות (כמו Copilot ו-Perplexity), הדברים משתנים בקצב מסחרר. הרבה פחות אנשים שואלים שאלות בGoogle. במקום, הם מפנים את השאלה לפלטפורמת הAI האהובה עליהם, או ל"עוזר" הקולי. והתשובות ? בשונה מGoogle המציגה שורה של קישורים, פלטפורמות הבינה "חוסכות" לנו עבודה, ומחזירות תשובה מסכמת, המתבססת על מאגרי מידע נרחבים שנבנים מתוך "קריאה" מוקדמת של האינטרנט – אתרים, מאמרים, מדריכים ועוד (ולעתים גם מתוך חיפוש "חי").
במאמר תמציתי זה נתמקד באופן שבו כדאי לערוך ולנסח תוכן באתר שלנו כדי שהAI יעשה בו שימוש. במאמרים הבאים נעסוק בצדדים טכניים יותר כמו: sitemap robots.txt, ו-structured data.

מה בכלל אכפת לי אם ChatGPT ייעזר באתר שלי אם הוא לא מפנה אליו ?
אכפת מאד.
ראשית, זה לא נכון שאין הפניות. תלוי בגרסאות ובפלטפורמות, ובחלקן מופיעים המקורות עליהן התשובה מתבססת, בטח כשהמשתמש מבקש המלצה לשירות או מוצר ספציפי או לינק לחומר בנושא מסוים. וגם אם גרסה כלשהי אינה מציגה כיום קישורים, סיכוי טוב שזה יקרה בהמשך. ברור עוד שעם הזמן הכלים הללו יעברו למודלים שיעניקו אופציות נוספות לרבות דירוגים, קישורים וציונים. ככל שהאתר שלנו יקדים לבסס עצמו כמקור ראוי לתשובות, הסיכוי שתהיה לנו מחר נוכחות דומיננטית – גדל משמעותית.
בנוסף, אף בלי לינק, ואפילו בלי קרדיט, כשהרובוט משתמש במידע שלנו, אנו משפיעים על התפיסה של התחום, מכוונים את הלקוחות הפוטנציאלים לנקודות שאנו רואים כמרכזיות ושותפים בעיצוב השוק, מה שאמור לתרום להצלחת העסק שלנו ולחזק אותנו כשחקן דומיננטי ואטרקטיבי באותו ענף.
ויותר מהכל – יש הרבה ספקולציות ודיונים על המקום שפלטפורמות הבינה יתפסו בחיים שלנו. המנעד נע בין המאמינים שהן ישתלטו על העולם לבין המאמינים שהן התשובה לרוב צרותנו ויביאו רווחה כלכלית לכל בית. על דבר אחד אין מחלוקת: ההשפעה של המודלים והפלטפורמות האלו על החיים שלנו ועל הרגלי הצריכה תהפוך יותר ויותר מכרעת. גם אם לא ברור לנו בדיוק כיצד הדבר ייראה ואיזה צורה זה יילבש, בלי "להתחבב" על הפלטפורמות האלה ולגרום להן להכיר אותנו ולהשתמש בנו, סיכויי ההצלחה של חלק ניכר מהאתרים והעסקים, פוחתים משמעותית.
דוגמאות לשילוב תוכן שהבינה תאהב
שתי דוגמאות פשוטות ומומצאות.
לוי מתקין גלאי עשן באזור תל אביב. הוא לא מקדם את האתר שלו בגוגל, אבל באתר מופיעה שאלה-תשובה קצרה וברורה: "אני מתקין גלאי עשן גם בדירות פרטיות בתל אביב והסביבה. השירות כולל ייעוץ ראשוני טלפוני ללא עלות." בגוגל, ייתכן שאתרי אינדקסים כמו זאפ או מדרג יופיעו לפניו – בזכות מבנה טכני טוב או קידום ממומן. אבל פלטפורמה כמו ChatGPT שמחפשת תשובה מדויקת לשאלה פשוטה שתייחס לנושא התקנת גלאי בדירה פרטית, עשויה דווקא לבחור באתר של לוי – פשוט כי הוא ניסח את התשובה בדיוק כמו שהמשתמש שואל אותה.
סיון כותבת בלוג על זכויות שכירים ושכירות במקום העבודה. באחד הפוסטים היא עונה על שאלה אישית שנשאלת הרבה, אבל פחות נוכחת בניסוחים משפטיים רשמיים: "מאז שחזרתי מחופשת לידה, אני מרגישה שלא משתפים אותי בישיבות כמו פעם. מה לעשות?" באתרים כמו "כל זכות" תופיע לרוב סקירה של החוק – מתי מותר לפטר, מה אומר משרד העבודה. אבל סיון נותנת מענה בגובה העיניים: לתעד, לשוחח, לא להישאר עם זה לבד. זו לא תשובה משפטית נטו, אלא אנושית, ישירה ומעשית – ובמקרים כאלה, דווקא הפורמט הזה עשוי להיכנס לתשובה של הבינה, כי הוא עונה בדיוק על מה שנשאל.
סיכום
פלטפורמות הבינה לא שואלות "מי הכי ותיק?" או "מי שילם על קידום?" – הן מחפשות תשובה טובה. אם ננסח את המידע שלנו בצורה ברורה, מדויקת ונגישה, יש סיכוי אמיתי שהאתר שלנו יופיע במקומות שלא חלמנו עליהם. סביר שבעתיד תתווסף גם האפשרות לקידום ממומן בתוך התשובות עצמן, אך אפילו אז, כנראה שתמיד יהיה ייתרון יחסי למי שמשקיע בתוכן איכותי וברור.
במאמרים הבאים בנושא זה נוסיף ונעמיק וניגע בהיבטים נוספים.