למה "סריקת אבטחה" יכולה להציל לך את העסק?
עו"ד אמציה שינפלד,
יש משהו מרגש ביותר בשלל הכלים מבוססי OpenAI ודומיו הנולדים בקצב מסחרר ויכולים לקחת את האתר והעסק שלנו לכיוונים שלא מזמן בקושי היה ניתן לחלום עליהם. זה כולל לייצר בוטים חכמים במינימום הוצאות, לעצב תמונות מטורפות בלי לדעת פוטושופ, לנסח פוסטים שיווקים ברגע ועוד ועוד. ובכלל זה כיף לנהל בארוחת הצהריים דיונים על DeepSeek – האם באמת פותח על ידי הסינים בלי הצ'יפים של NVIDIA, והאם החכמולוג של המשרד צודק בזה ש- Grok של מאסק יעשה בית ספר לכולם. בטח הרבה יותר כיף מלעסוק בנושאים משמימים כמו תחזוקת האתר, עדכון תוספים וגרסאות ולטפל בבעיות האבטחה והתפעול הקשורות לעניין. כאילו שחסרות לנו גם ככה דאגות, וכאילו שגם ככה לא מאתגר מספיק לנהל עסק.

אבל מה לעשות שכל הקסמים שהמודלים האלו של הAI מסוגלים לבצע, לא שווים הרבה אם האתר שלכם ייפרץ. ואם אינכם מבטיחים שהוא יעבור מידי פעם סריקת אבטחה, ויטופל בהתאם, סיכויים גבוהים שזה יקרה, ואולי זה כבר קרה. כי אתרי WordPress ואתרים בכלל, ולא משנה אם מדובר בבלוג קטן, אתר תדמית או חנות מצליחה, הופכים למטרה קלה להאקרים בדיוק ברגע שמפסיקים לבדוק ולתחזק אותם. וכשזה קורה, ואיכשהו זה קורה תמיד בזמן הכי רע שיש, המשאבים שחשבנו שחסכנו (והסיפורים שסיפרנו לעצמנו בסגנון של "עדיף לא לגעת כדי לא לשבור במקרה את אתר"), נראים כמו ההחלטה הכי רעה שלקחנו.
"סריקות אבטחה" הן בהחלט לא קסם, והן רחוקות מלהיות מסעירות. אך הן הבסיס של הבסיס. והן חייבות להיעשות מפעם לפעם כחלק מהתחזוקה השוטפת של האתר ועסק שלכם. באמצעותן תאתרו תוספים פרוצים, תבניות שאינן נתמכות, קבצים חשודים, גרסאות ישנות ומסוכנות, הרשאות בעיתיות, שינויים חשודים בקוד המקור, שלא לדבר על עדכונים שונים שנשכחו מאחור. הרבה מילים מוכרות ושחוקות מרוב שימוש, אבל שעלולות ברגע להפוך לאסון עסקי. הטיפול הזה, אגב, גם כנראה ישפר מאד את הביצועים והמהירות של האתר שלכם, אך את זה נעזוב לפעם אחרת.
אבל האתר שלי קטן, מי כבר ירצה לפרוץ אליו ?
טעות קלאסית. רוב ההאקרים לא מחפשים אתרים ספציפיים. הם מחפשים פרצות. הכלים האוטומטיים שלהם רצים סביב השעון, 24/7, מכל מקום בעולם, ובודקים מאות אלפי אתרים בשעה. כשהם מזהים חולשה, זה לא משנה להם אם מדובר באתר תדמית צדדי, או עסק מוכר. היא תמומש ! מה לעשות עם זה, ובאיזה תזמון, משתנה ממקרה למקרה – ודרגת הנזק והחומרה בהתאם. הפלת האתר, השחתתו, חסימתו, כופרה ועוד. חלק מהפריצות מיועדות בכלל לניצול חלקים מסוימים באתר (לפעמים עמודים צדדים שקיומם נשכח) לפלטפורמה באמצעותה מממשים התוקפים פעולות שונות. כל זאת כמובן, בהנחה שהאתר או העסק שלכם אינו מטורגט מלכתחילה מסיבות שונות.

איך עושים סריקות אבטחה ומי יכול לעשות לי את זה ?
אין כמו תחזוקה ועדכונים שוטפים לאתר כדי להפוך את החיים קלים הרבה יותר. בהנחה שזה לא המצב ואינכם זוכרים מתי הפעם האחרונה שמישהו טיפל באתר, בקשו מבעל מקצוע שיתלבש על האתר שלכם, יסקור ויסרוק אותו, ויטפל בממצאים בהתאם. הוא יעבור על כל אחד מהתוספים, יבחן את התבניות, יסרוק את הקוד, יעדכן גרסאות ויידאג לנקות מה שצריך. מגוון כלים יעודים מסייעים בכך, אבל אין המדובר ב"שגר ושכח", וכדאי שעין אנושית מקצועית תהיה מעורבת בכך. אחרי שהאתר עבר "אוברול", הפכו את הסריקות הללו לשגרה והמנעו מלצבור פערים. חברות אחסון מסוימות מציעות חבילות מיוחדות הכוללות סריקות אבטחה (למשל Pagely, Kinsta). בuPress באופן ייחודי למדי זכאי כל אתר לסריקות אבטחה באמצעות צוות מקצועי מיומן, ללא תוספת תשלום, גם בחבילה הבסיסית ביותר.

אבל מה שחשוב יותר הוא לא סוג הכלי וגם לא זהות הספק, אלא ההחלטה לפעול ולעשות. נכון לעכשיו, מרץ 2025, וכפי הנראה גם בעתיד הנראה לעין, האתרים אינם מתחזקים את עצמם ומאידך – קצב החולשות, הפגיעויות והעדכונים, הולך וגדל.
קבלו עצה: זה מסוג הדברים שלא משתלם להדחיק לשכוח. אל תתנו לבעיה מצומצמת להפוך לצרה גדולה. הבטיחו שהאתר שלכם נסרק ומטופל באופן שוטף.